Estetiska programmet

På Estetiska programmet arbetar vi med olika produktioner tillsammans. Du lär dig stå på scen, framför kameran och bakom mikrofonen, men även hur man bygger spännande kulisser, tillverkar coola kostymer och sköter ljus och ljud.

Det här lär du dig på programmet

På ES har du alla ämnen du behöver för att få en allmän högskolebehörighet men de estetiska ämnena är i fokus. Du får vara kreativ, nyfiken och lära dig mer om konstnärliga uttryck. Vi blandar teoretiska ämnen med praktiskt och skapande arbete. Du lär dig kommunicera och analysera, du tränar din fantasi och din empati, du ökar din självkänsla och övar din förmåga att tala inför andra. Du utvecklar ditt språk i både svenska och engelska och blir duktig på att såväl argumentera och diskutera som att lyssna.

Under din studietid ingår studiebesök och inspirationsresor. Dessutom har vi workshops av olika slag där vi fördjupar oss i exempelvis dans, stagefighting, smink, scenografi och film.

Så här är programmet uppbyggt

Gymnasiegemensamma ämnen

På Estetiska programmet är de gymnasiegemensamma ämnena: engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk. På de högskoleförberedande programmen läser du fler teoretiska kurser än på yrkesprogrammen.

Programgemensamma karaktärsämnen

Estetisk kommunikation samt Konstarterna och samhället

Programfördjupning

Du får möjlighet att specialisera och bredda dig ytterligare inom programmet och det kallas programfördjupning.

Individuellt val

Du har även individuellt val där du väljer vad du vill läsa utifrån vårt stora kursutbud.

Inriktning

Teater

I konstformen teater ingår många delar; att skriva, läsa och tolka texter, att vara trygg i sin kropp och kunna använda den medvetet, att måla och bygga dekor och kulisser. Känsla för musik och timing är också bra liksom viss psykologisk insikt. Du ges möjlighet att utforska och fördjupa dina kunskaper och färdigheter inom dessa områden.

Inriktningen fokuserar på scenisk gestaltning och karaktärsarbete samt estetisk kommunikation. Du får lära dig att skapa och tolka olika rollkaraktärer, du får träna din kropp och din röst, du får jämföra och prova på konstnärliga uttryck som film, radioteater och olika former av scenkonst; musikal, poesi, klassiska och moderna pjäser. Inriktningen ger dig breda kunskaper som du kan ha nytta av inom många olika yrken.

Så här arbetar vi

På Kulturhuset Lokal 16, där undervisningen i de estetiska ämnena bedrivs, finns teaterscen, danssal, musik- och Tv-studio, replokal för band samt verkstad för konst, kostymer och kulisser. Samarbetet mellan Sunnerbogymnasiet och Lokal 16 är unikt. Här har vi de bästa förutsättningarna för att arbeta med alla konstformer som krävs för att bygga en hel föreställning, film eller radioproduktion. Lokal 16 har fördjupat sig särskilt kring hur scenkonst kan utveckla framtidens poddar. I det arbetet kommer du också att få vara med. Dessutom är Lokal 16 öppet för unga i din ålder på kvällar och helger. Här kan du och dina kompisar plugga, skapa och pyssla när ni vill.

Framtiden

Med en examen från ES är du förberedd för högre studier inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena. Programmet ger dig grundbehörighet till högskolor och universitet. Det finns även flera ingångar till folkhögskolor och estetiska utbildningar av olika slag. Väljer du till kurser inom programfördjupningarna så kan du ytterligare bredda din behörighet för vidare studier. Programmet ger en bra grund för den som vill arbeta med teater, producentskap, projektledning, läraryrken, personalfrågor, ledarskap och turism bland mycket annat.
Valet är ditt!

Tänk på

Om du vill ha särskild behörighet till en viss högskoleutbildning är det viktigt att planera dina studier. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare om du vill studera vidare på högskolan.

 

Kontakt

Kommentera