Fordons- och transportprogrammet (FT)

Fordons- och transportprogrammet leder dig in i något av fordons- och transportbranschens olika yrken. Efter din examen kan du börja jobba direkt eller fortsätta studera vidare inom yrkeshögskola eller högskola. Planerar du att studera vidare vid högskola erbjuds du möjlighet att välja till extra kurser för att bli högskolebehörig. Vi betalar även för 10 körlektioner, teorilektioner och halkbana. Du väljer själv vilken körskola du vill utbilda dig på.

Fordons- och transportprogrammet har två olika inriktningar som båda tränar och lär du dig att möta och vårda verkliga kunder, vilket hjälper dig att utvecklas till en skicklig yrkesperson i ditt framtida arbete.

Så här är programmet uppbyggt

Gymnasiegemensamma ämnen

På yrkesprogrammen är de gymnasiegemensamma ämnena: engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk. På yrkesprogrammen läser du fler yrkesämnen, så kallade karaktärsämnen, och mindre av de ämnen du läst i grundskolan.

Programgemensamma karaktärsämnen

Fordons- och transportbranschen och fordonsteknik.

Programfördjupning

Du får möjlighet att specialisera och bredda dig ytterligare inom programmet. Det kallas programfördjupning.

Gymnasiearbete

I slutet av utbildningen gör du ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde. Där får du visa att du har de kunskaper som behövs för att börja jobba med det du utbildat dig till.

Inriktning: Personbil

På personbilsteknik lär du dig om teknik, elektronik och IT i fordon. Vi djupdyker i den moderna fordonstekniken, och du lär dig hantera olika teknisk utrustning och de datasystem som branschen kräver. Du lär dig om funktion, konstruktion, diagnostik, reparation och service av fordon. Du får inblick i en värld av toppmoderna verkstäder, internationella möjligheter och varierande yrken. Inriktningen kan förbereda dig till jobb som exempelvis fordonstekniker, bilprovare/besiktningsman, servicetekniker, gummireparatör, lastbilsmekaniker, truckmontör, reservdelsspecialist och verkmästare. 

Inriktning: Transportteknik

På Transportteknik lär du dig om tunga fordon och att hantera modern teknik. Du lär dig framföra olika fordon och om hantering av gods på lager och i terminal. Du lär dig om regler och förordningar och utvecklas i trafikkunskap, transportsystem och logistik. Du ges möjlighet till behörigheterna: truck- och farligt godscertifikat (ADR), körkortsklasserna: B, BE, C, CE och yrkesförarkompetens. Inriktningen förbereder dig för jobb som exempelvis transportledare, logistiker, truck- och hjullastare, inom försvarsmakten och som chaufför inom olika områden både i Sverige och internationellt.

Så här arbetar vi

Vi arbetar i egen modern bilverkstad och har en övningsgård i direkt anslutning till skolan. Vår fordonspark är toppmodern och fräsch och vi har ett nära samarbete med många olika företag vilket ger oss tillgång till flera av de datasystem som används i branschen. Vi anpassar oss efter dagens teknik och framtida behov. Fordons- och transportbranschen är i dag komplex och specialiserad. Detta gör att vi jobbar mycket med problemlösning, miljö, säkerhet och ekonomi, vilket lär dig använda rätt utrustning och metod när du jobbar och organiserar ditt arbete. Du övar dig redan under utbildningen i att möta medarbetare, kunder, personer från andra företag och leverantörer. Då tränar du i att förklara och resonera och du blir bekväm i branschens fackspråk, både på svenska och engelska. Du lär dig dokumentera ditt arbete och om de nationella och internationella överenskommelser, lagar och andra bestämmelser som finns.

Vi samarbetar dessutom med branschorganisationerna: MYN (Motormännens Yrkesnämnd), MAF (Motormännens Arbetsgivareförening), TYA (Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd) och de fackliga organisationerna Metall och Transport.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Vi har ett väldigt bra samarbete med branschen lokalt och vi kan erbjuda APL-platser inom många områden. Många av våra elever kommer tillbaka till sitt APL-företag för sommarjobb under gymnasietiden eller för en anställning efter examen. Du har APL i både årskurs två och tre.

Ung företagsamhet (UF)

Som UF-företagare med anknytning till FT kan du starta ett UF-företag inom ditt område. På så sätt skaffar du egna kunder och riktiga jobb och uppnår än högre kompetens. Dina färdigheter avgör hur pass avancerat ditt företag kan vara.

Tänk på

Från och med 1 juli 2023* ingår grundläggande högskolebehörighet i programmet men du har också möjlighet att välja bort högskolebehörigheten.

Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare om du vill studera vidare.

*Notera att förändringar i strukturplanen kan komma att göras.

 

Kontakt

    Verkstad

  • Tel. 0733-75 40 82

Kommentera