titelbild

Krisberedskapsveckan

Vecka 39, den 26 september - 2 oktober, är det krisberedskapsvecka i Sverige. Det är en årligen återkommande informationskampanj som ska öka vår motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig.

Öppet hus hos räddningstjänsten!

Vi smygstartar krisberedskapsveckan redan helgen innan. Räddningstjänsten i Ljungby kommun fyller 100 år! Det firar vi med öppet hus. Kom och häng med på en historisk tillbakablick och se uppvisningar som visar hur det fungerar nuförtiden.

Lördag 24/9 kl. 11-14
kl. 11.30 Uppvisning (scenario trafikolycka)
kl. 13.00 Uppvisning (scenario trafikolycka)
Samma uppvisning båda tiderna. 

Krismatsedel i skolor och förskolor

Temat för årets krisberedskapsvecka är mat. I kommunens verksamheter ska vi kunna servera mat även om vi inte får några livsmedelsleveranser. Därför har vi en särskild krismatsedel, med råvaror som till exempel har längre hållbarhet. Under krisberedskapsveckan ska vi testa den vid lunchserveringen på måndag, onsdag och fredag i samtliga kommunala förskolor och skolor. Det är en övning för vår personal, men även för matgästerna som kommer märka att allt inte är som vanligt. Syftet är att få erfarenhet, se förbättringsmöjligheter och tillsammans bli mer förberedda på avvikande situationer.

Du är också en del av Sveriges beredskap. Hur förberedd är du? Vad äter du om det inte finns mat i butikshyllorna? Se tips på www.msb.se/egenberedskap.

Kommunen öppnar upp trygghetspunkter

En trygghetspunkt är en mötesplats dit människor kan vända sig vid större kriser i samhället, som exempelvis vid omfattande el- eller värmeavbrott. Enligt nedan schema finns vi där och visar vad du kan förvänta dig finns där vid en större krishändelse. 

Tisdag 27/9

Lidhult kl 12-14 - Björkäng, matsalen i källaren

Bolmsö kl 16-18 - Bolmsöskolan

Torsdag 29/9

Hamneda kl 12-14 - Hamnedaskolan, gymnastiksalen

Agunnaryd kl 16-18 - Agunnarydsskolan, gymnastiksalen

Torsdag 6/10

Lagan kl 12-14 - Åbyskolan, gymnastiksalen

Ryssby kl 16-18 - Ryssbyskolan, gymnastiksalen

I Ljungby stad finns trygghetspunkter på Kungshögsskolan, Åsikten och Sunnerbohallen. De bemannas inte vid det här tillfället.

Filmer om krisberedskap

Ljungby kommun erbjuder också flera kortfilmer som belyser olika delar av den krisberedskap och det krisarbete som finns här i kommunen och vad du själv bör tänka på.

Se filmerna om krisberedskap här.

Podcasts

Vi vill också passa på att tipsa om flera spännande podcastavsnitt som på olika sätt berör vår beredskap och hur vi hanterar kriser.

Poddserie om stormen Gudrun
Den 8 januari 2005 slog stormen Gudrun till, den största naturkatastrof som drabbat Sverige i modern tid. Morgonen efter var världen inte längre sig lik. Serien är presenterad av Ola Hemström.
Podd-avsnitt om stormen Gudrun på Sveriges radio

Din hemberedskap

I hur många dagar klarar du dig om krisen kommer? Hur länge räcker maten i ditt skafferi? Och hur fungerar livet på Manhattan när elen slocknar i en hel vecka? Ett poddavsnitt från MSB. 

Kriget kommer

Om krigsklockor, dundrande flygmaskiner och Odensjös eget krigsminne – kolugnarna. Avsnittet från Hembyggdspodden handlar om krigsåren som ger sig ut och letar efter spår av kolugnarna som brann dag och natt för att ge bränsle till dåtidens gengasaggregat. Berättar gör Gunnar Jönsson och gräver vid kolugnarna gör Jenny Svensgård. Hembygdspodden

Broschyren "Om krisen eller kriget kommer"

Broschyren "Om krisen eller kriget kommer" skickades till alla hushåll i hela landet under år 2018. Det är MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som delat ut den. Syftet är att vi ska bli bättre förberedda på följderna som allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter ger. Broschyren finns på flera olika språk. 

Här kan du ladda ner och beställa broschyren

Mål med Krisberedskapsveckan 

Det finns tre återkommande mål med Krisberedskapsveckan:

  • att fler privatpersoner reflekterar över hur de kan lösa vardagen vid kris och krig
  • att fler privatpersoner skaffar sig en egenberedskap
  • att den lokala riskkommunikationen utvecklas.

Krisberedskapsveckan fortsätter alltså att signalera huvudbudskapet att varje människa är en viktig resurs i vårt lands samlade förmåga att möta olika hot.

Kommentera