titelbild

Sagomuséet

Ljungby är en del av Sagobygden, ett landskap fullt av oknytt och spännande berättelser. Upptäck spännande utflyktsmål-jättekast, drakskatter och trollträd. Upplev natursköna platser, glömda sevärdheter och lär dig om hur människor levde och bodde förr i tiden. Ett tips är att prova på geocaching, skattjakt med gps.  I november 2018 blev Sagobygden upptagen på Unescos register över goda metodiska exempel på hur man kan arbeta med imma-teriellt kulturarv. Detta är Sveriges enda- och världens tjugonde bidrag till detta register.

Låt dig dras med i fantastiska sagor och ruskiga sägner som gått från mun till mun och från generation till generation. Följ med berättarna, överraskas över historier om förtrollade pissepottor och magiska kaffekvarnar, lär dig att undkomma den hiskeliga gloson eller hur du kan vinna evig kärlek genom bara ett äpple och tre droppar blod.  

Det unika Sagomuseet i Ljungby sätter fantasin i rörelse, bland både barn och vuxna. Här lever den muntliga berättartraditionen i Sverige vidare.

Och nu, som i alla tider, roas och förskräcks vi av de märkliga berättelserna. Museet vimlar av sagor och sägner om tomtar och troll, näcken och skogsfrun, maror och gastar.

Efter ett besök på Sagomuseet, är det dags för en upptäckresa ut bland de 43 unika och mytomspunna sägenplatserna ute i Sagobygden - Ljungby, Älmhult och Alvesta kommuner. Har du tur ser du trollens Kuggaberg stå på guldstöttor och tittar du riktigt noga ser du kanske en drake flyga vid HögarörEller ta med hela familjen på skattjakt med Sagobygdens geocaching-app? 

 

Kommentera